• Parametry

Każdy, kto prowadzi własne gospodarstwo, wie, jak istotna jest odpowiednia dezynfekcja pomieszczeń. Ma ona tak ogromne znaczenie, ponieważ wiąże się ze zdrowiem i dobrym stanem zarówno gospodarza, jak i plonów oraz hodowanych zwierząt. Aby dezynfekcja hal hodowlanych przebiegała pomyślnie, warto zaopatrzyć się w różnego rodzaju produkty, dzięki którym możliwe będzie sprawne oczyszczenie danej przestrzeni przy zachowaniu odpowiednich środków ostrożności.

Dlaczego dezynfekcję warto wykonywać regularnie?

Okazuje się, że znaczna część wypadków w rolnictwie spowodowana jest brakiem sukcesywnego przeprowadzania takich akcji, jak dezynfekcja pomieszczeń rolniczych, utylizacja martwych zwierząt czy dezynfekcja przy użyciu mat i wanien dezynfekcyjnych. Dodatkowo osoby pracujące w gospodarstwach rolniczych stale wystawiane są na negatywne czynniki, takie jak pyły czy różnego rodzaju szkodliwe związki.

Sprawa ta dotyczy nie tylko ludzi, lecz także zwierząt. Skutkiem niedoceniania znaczenia dezynfekcji jest to, że zwierzęta hodowlane przebywają w pomieszczeniach, w których rozwijają się różnorodne bakterie, wirusy czy grzyby. Narażone są zatem na choroby, które mogą zakończyć się kosztownym leczeniem. Dezynfekcja pomieszczeń hodowlanych ma na celu zmniejszenie ryzyka strat w hodowli, a co za tym idzie, produktów odzwierzęcych. Teza mówiąca o tym, że profilaktyka jest znacznie korzystniejsza niż podejmowanie działań już „po fakcie”, dotyczy również takich elementów życia jak dezynfekcja pomieszczeń, szczególnie w hodowli i rolnictwie.

Jak wygląda dezynfekcja przeprowadzana w poprawny sposób?

Dezynfekcja pomieszczeń gospodarskich, podobnie jak dezynfekcja pomieszczeń rolniczych, a dokładniej ich skuteczność, uzależniona jest od wielu czynników. Wśród nich wymienić można rodzaj i ilość drobnoustrojów, z którymi hodowca ma do czynienia, a także to, czy zabieg został właściwie przeprowadzony.

Do rozmaitych działań, które trzeba podjąć, rozpoczynając proces, jakim jest dezynfekcja hal hodowlanych bądź innych używanych przez gospodarza pomieszczeń, należy odpowiednie wyczyszczenie dezynfekowanych powierzchni. Im częściej usuwa się nagromadzony brud, tym łatwiej jest się go pozbyć. Aby dezynfekcja hal gospodarskich była możliwa, należy wyprowadzić z nich zwierzęta i usunąć sprzęty.

Dezynfekcja pomieszczeń hodowlanych – jak przebiega?

Po wyczyszczeniu pomieszczenia i jego umyciu przeprowadza się właściwą dezynfekcję. Dla tych działań nieocenioną pomocą są rozmaite preparaty do mycia i dezynfekcji. Dezynfekcja hal gospodarskich może być wykonywana na dwa sposoby – na sucho i na mokro. Dezynfekcja pomieszczeń gospodarskich na mokro powinna odbywać się co najmniej raz do roku. Dezynfekcja na sucho przeprowadzana jest za pomocą preparatów, które nie wymagają rozcieńczania, a jej częste wykonywanie nie stanowi problemu.

Należy pamiętać o tym, że dezynfekcja i higiena dotyczą nie tylko czyszczenia powierzchni, lecz także stosowania przydatnych przedmiotów, takich jak maty czy wanny dezynfekcyjne. Istotne jest również regularne opróżnianie szamba oraz utrzymywanie w nim odpowiedniej flory bakteryjnej przy użyciu specjalistycznych preparatów.