-
Zestaw do kompostowania Organko kolor cappucino
Dzięki pojemnikom Bokashi Organko w łatwy sposób będziesz segregować odpadki organiczne bez uciążliwych zapachów. Zyskasz także nawóz organiczny do roślin i kompost do swojego ogrodu. Gdy gromadzisz odpadki w jednym z kompostowników w drugim następuje proces fermentacji odpadków, które później błyskawicznie się rozłożą.
Wpisz swój e-mail |
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Brak towaru 0 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN |
Zostaw numer telefonu, oddzwonimy! |
Proces kompostowania Bokashi powoduje, że resztki organiczne nie gniją, lecz są poddawane procesowi fermentacji. Wyeliminowanie gnicia zapobiega wydzielaniu się nieprzyjemnych zapachów. Fermentacja powoduje także, że nawet o 25% zmniejsza się objętość odpadków. Dzięki temu pojemnik idealnie sprawdzi się także w mieszkaniu bez ogródka do segregowania i gromadzenia frakcji bio. Produktem ubocznym procesu kompostowania jest płyn Bokashi, który można wykorzystywać po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz do podlewania roślin, a w formie nierozcieńczonej do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych.
Opakowanie zestawu Bokashi Organko 1 zawiera:
- 2 pojemniki Bokashi Organko 1 (16 l) z kranikiem
- EM Bokashi Starter Kompostowy (1 kg)
- Miarkę
- Pokrywkę pojemnika
- 2 sitka na dno pojemnika
- Pacę do ugniatania
- Pojemnik do odsączania płynu Bokashi
W pojemnikach możemy umieścić: kuchenne odpadki organiczne lub mniejsze odpady ogrodowe, np. resztki jedzenia, owoce i warzywa lub ich obierki, fusy kawy i herbaty, skorupki jaj, kwiaty, liście z roślin doniczkowych, itp., ale także chusteczki higieniczne i serwetki papierowe.
Bezwzględnie nie można umieszczać w nich: płynów (mleka i przetworów mlecznych, octu, soków), kości, popiołu, niedopałków, papieru.
Jak przygotować kompost:
- Na dnie pojemnika rozsyp niewielką ilość EM Bokashi Starter Kompostowy (około 20 ml)
- Dodawaj do pojemnika warstwami rozdrobnione odpadki, dociskając je za każdym razem w wiaderku przy pomocy dołączonej praski, aby maksymalnie usunąć powietrze spomiędzy resztek, za pomocą specjalnej przystawki dołączonej do wiaderka
- Kolejne warstwy przesypuj regularnie ilością preparatu EM Bokashi Starter Kompostowy
- Za każdym razem pamiętaj o szczelnym zamykaniu pokrywki pojemnika, aby zapewnić wewnątrz warunki beztlenowe
- Co 3 – 5 dni zbieraj płyn odsączający się z powstającego kompostu i wykorzystuj go po rozcieńczeniu jako naturalny nawóz organiczny do roślin doniczkowych i ogrodowych, a formie nierozcieńczonej jako naturalny płyn do czyszczenia i udrażniania rur kanalizacyjnych
- Wypełnione wiaderko pozostaw na co najmniej 2 tygodnie w ciepłym miejscu, dla wspomożenia procesu kompostowania
- Po 2 tygodniach zakop w ziemi przefermentowany odpad organiczny, złóż go na kompoście lub wyrzuć do brązowego pojemnika z frakcją organiczną