• Choroby racic bydła

  • Parameters

Choroby racic bydła są poważnymi dolegliwościami, które mogą bezpośrednio wpłynąć na rozwój hodowli krów mlecznych. Krowy mogą doznać tego typu dolegliwości przez wiele czynników, a wskutek schorzeń racic produktywność mleka może spaść nawet o 10%, narażając hodowcę na spore straty finansowe. Choroby racic krów mogą zostać wywołane nie tylko przez infekcję, lecz także przez nieprawidłową hodowlę – w tym wskutek nieodpowiedniej diety lub niedostatecznej suplementacji. Zachęcamy do zapoznania się z naszą ofertą produktów, które będą wspomagać układ immunologiczny krów, zapewniając większą odporność na różnego rodzaju choroby.

Choroby racic bydła – potencjalne straty

Hodowla krów mlecznych wymaga sporych nakładów czasowych, jak również zaopatrzenia się w produkty, które ograniczą ryzyko choroby racic u bydła. Nawet najmniejszy kontakt z zainfekowanym podłożem może skutkować wywołaniem schorzenia racic bydła. Wśród następstw można wymienić między innymi kulawiznę oraz silny ból, który będzie stanowić spory problem przy poruszaniu się. Jaki wpływ na produkcję mleka mogą mieć schorzenia racic u bydła? Przewlekłe choroby racic krów powodują straty rzędu 300–400 kg mleka rocznie na jednego osobnika; co więcej, schorzenia tego rodzaju wpływają również na odsetek krów eliminowanych ze stada. To sprawia, że odpowiednie dbanie o zdrowie bydła jest podstawą produktywnej i dochodowej hodowli.

Jak wykryć schorzenia racic u krów?

Przede wszystkim ważna jest obserwacja potencjalnie chorego osobnika. W wielu przypadkach stany zapalne pojawiają się stosunkowo późno, co potrafi opóźnić leczenie. Na szczęście wykrycie schorzenia racic krów jest stosunkowo proste. Każdy dyskomfort przejawia się zauważalnym dyskomfortem dotykającym układ ruchu, przez co możemy szybko stwierdzić, że dany osobnik zmaga się z problemami zdrowotnymi na tym polu. Urazy kończyn powodują również spory stres u krów, przez co mogą one kuleć i tracić równowagę.

Zdrowe bydło – choroby racic

Zdrowie zwierząt to jedna z najistotniejszych kwestii dla każdego hodowcy. Warto przeciwdziałać powstawaniu chorób, by ograniczyć wpływ różnego rodzaju dolegliwości na stan hodowli. Obserwacja i profilaktyka są kluczowe dla zadbania o zdrowie krów. Nawet przy najlepszej opiece zdarza się jednak, że problemy zdrowotne mogą dotknąć bydłochoroby racic, które występują najczęściej, to:

  • zanokcica – ropno-martwicowe zapalenie skóry, które ma tendencję do głębszego wnikania w tkanki;
  • podbitek – powstaje w wyniku nacisku nierównego podłoża na podeszwę,
  • nagwożdżenie – przebicie rogu racicowego, powodujące zakażenie tkanek miękkich;
  • ochwat – zapalenie tkanki racicowej przedniej i bocznych ścian podeszwy,
  • wrzody podeszwy i opuszki – martwica tkanki połączona z infekcją ropną.

Oprócz podanych schorzeń wyróżnia się również liczne inne choroby racic u krów. Aby im zapobiec, należy zadbać o odpowiednie warunki hodowli, jak również dostęp do najlepszych produktów z zakresu żywienia i profilaktyki.

Choroby racic u bydła – profilaktyka

Profilaktyka schorzeń racic polega w dużej mierze na zachowaniu odpowiednich warunków zoohigieny obory oraz wybiegu dla zwierząt. Ważne jest, żeby kontrolować stan podłoża i przeprowadzać prawidłową korekcję racic. Choroby racic u krów powstają również w wyniku złych nawyków żywieniowych i źle przygotowanej diety zwierząt. Warto wprowadzić żywność bogatą w witaminy A, D, E oraz biotynę; w razie wystąpienia stanów zapalnych należy skorzystać z antybiotykoterapii.

Należy mieć na uwadze, że leczenie często wiąże się z wyższymi kosztami niż wczesne zapobieganie. Warto zatem stosować się wskazówek w zakresie zdrowia zwierząt przed wykryciem choroby, co pozwoli uniknąć dodatkowych wydatków, osłabienia jakości mleka i innych nieprzyjemności związanych z zakażeniem racic krowy.