-
Melasa z trzciny cukrowej 5 L dla gołębi
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 5 dni |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Średnia 30 szt. |
Kod kreskowy | |
EAN | 5907738935237 |
Zamów telefonicznie! 690-387-365
Zostaw numer telefonu, oddzwonimy! |
Melasa z trzciny cukrowej 5l
Melasa z trzciny cukrowej to ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru z trzciny cukrowej. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, bogatym źródłem żelaza i składników mineralnych.
Zawartość podstawowych składników melasy trzcinowej:
-
woda – 20%
-
sucha substancja – 80%, w tym:
-
sacharoza – 38,4%
-
inne związki – 41,6%, w tym:
-
cukry redukujące – 20%
-
rafinoza – 1,6%
-
popiół węglanowy – 7,5%
-
kwasy bezazotowe – 3,0%
-
aminokwasy – 1,0%
-
związki azotowe (ogółem) – 0,5%.
-
-
Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
-
jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
-
procesu technologicznego – sposobu przerobu,
-
warunków przechowywania.
Zawartość składników mineralnych w melasie:
-
tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
-
tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
-
tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
-
tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
-
tlenek żelaza(III) – 0,03%
-
dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
-
tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.