-
Melasa z trzciny cukrowej 1L dla gołębi
Opinie | |
Wysyłka w ciągu | 48 godzin |
Cena przesyłki | 0 |
Dostępność | Duża 100 szt. |
Zamów telefonicznie! 690-387-365
Zostaw numer telefonu, oddzwonimy! |
Melasa to ciemnobrązowy, gęsty syrop, o odczynie słabo alkalicznym. Powstaje jako produkt uboczny podczas produkcji cukru. Jest produktem o zawartości około 40% sacharozy, bogatym źródłem żelaza i składników mineralnych.
Skondensowane wszystkie składniki: witaminy, minerały i pierwiastki. A jest ich bardzo dużo. Melasa jest 100% naturalna, pomaga przy zaparciach, reguluje pracę jelit, jest antyoksydantem, wzmacnia kości dzięki dużej zawartości wapnia, wzmacnia cały układ krwionośny, a także pomaga oczyszczać wątrobę, jest bogata w żelazo (niehemowe),
które lepiej przyswaja się z witaminą C (sok z cytryny).
Zawartość podstawowych składników melasy trzcinowej:
woda – 20%
sucha substancja – 80%, w tym:
sacharoza – 38,4%
inne związki – 41,6%, w tym:
cukry redukujące – 20%
rafinoza – 1,6%
popiół węglanowy – 7,5%
kwasy bezazotowe – 3,0%
aminokwasy – 1,0%
związki azotowe (ogółem) – 0,5%.
Skład melasy oraz jej konsystencja zależą od:
- jakości i składu chemicznego surowca, z którego jest otrzymywana,
- procesu technologicznego – sposobu przerobu,
- warunków przechowywania.
Zawartość składników mineralnych w melasie:
tlenek potasu – 4,69% – 5,5%
tlenek sodu – 0,75% – 0,8%
tlenek wapnia – 0,22% – 0,25%
tlenek magnezu – 0,03% – 0,04%
tlenek żelaza(III) – 0,03%
dwutlenek węgla – 2,33% – 2,6%
tlenek fosforu(V) – 0,05% – 0,06%.